Biten Börjesson.jpg

Fredrikshof
En förening med mycket historia

1901-2023

Fredrikshofs IF är en klassisk idrottsförening med gamla anor. Föreningen bildades den 3 oktober 1901 på trappan till Fredrikshovs slott (som ligger bakom Oscarskyrkan) av några entusiastiska unga grabbar. 14-åriga Helmer Lundell var en av grundarna, tillika föreningens första ordförande. 13-åriga Gotthard Westerberg blev föreningens första sekreterare.  De ivriga grabbarna beslutade snart om att hålla en tävling i stavhopp. 1902 anordnades föreningens första löptävling som kallades ”springtävlan á 2000 m”. Tävlingen blev ett återkommande event i föreningens regi under ett antal år.

Sedan 1901 har Fredrikshof haft samma klubbfärger: vit tröja och röda byxor med vita revärer. Snart kom Fredrikshofs aktiva att kallas ”rödbyxorna”. Rött och vitt är färger som ”hofvarna” än idag tävlar i.

Friidrottsföreningen växte snabbt till en av Sveriges framgångsrikaste föreningar, mycket tack vare de duktiga löparna. Medel- och långdistanslöparen Kristian Hellström (tävlandes för IF Sleipner) skrev i ett brev från 1906 till Fredrikshofs IF: ”Jag kan ej annat än lyckönska Eder livskraftiga förening på det uppriktigaste för dess storartade framgångar och hoppas, att den för långliga tider måtte behålla sin dominerande position inom idrottsvärlden. Jag vågar även uttrycka den livliga förhoppningen, att konkurrensavunden aldrig måtte vinna insteg i Eder krets, utan föreningens verksamhet allt framgent präglas av samma goda kamratskap och förståelse för idrottens rätta innebörd, varuti Ni hittills föregått med så gott exempel”.

Stadion 1913 där vår ordförandegigant inom Hofvet Nils Djurberg springer 300m på Stadion Dagbladstafetten.

Stadion 1913 där vår ordförandegigant inom Hofvet Nils Djurberg springer 300m på Stadion Dagbladstafetten.

Tidigt i föreningens historia gjorde den framgångsrika medel- och långdistanslöparen Gustav Törnros entré och tog bland annat SM-guld i marathon 1911 och 1912. Han fick SFIF:s hederstecken Stor Grabb nummer 11, ett hederstecken som flera hofvare tilldelats genom årens lopp.  Vårt vandringspris ”Nils Djurbergs Minne” instiftades 1907 (Djurberg var då ordförande i Fredrikshof) och har vandrat till de flitigaste poängplockarna på Terräng-SM fram till 1968 och från 1969 har vandringspriset gått till dem som har plockat flest DM-poäng.

Under åren har man haft många representanter i friidrottslandslaget och deltagare vid OS och EM. Redan 1906 erövrade John Svanberg silver i jubileums-OS i Aten (Gustav Törnros tog samtidigt en fjärdeplats) och följde upp med en bronsmedalj i London OS 1908. Detta är fortfarande föreningens främsta prestation – något som borde sporra dagens ungdomar att med tiden överträffa!

Löpningen, inte minst långdistanslöpningen, har varit den röda (röd-vita) tråden inom Fredrikshofs friidrott genom åren. Av de cirka 80 svenska mästerskap som erövrats har över 60 vunnits av långdistansare och terrängrävar. SM har också hemförts av framgångsrika kastare och hoppare. Den mest framgångsrika långdistanslöparen var Henry Palmé som mellan åren 1934 – 1944 vann SM i marathon hela tio gånger! Fredrikshof har också varit framgångsrik i stafettlöpning med segrar både på SM och i andra sammanhang. Mästerskapsstandaren, som betecknar prisen till ”Årets bästa SM-klubbar”, har hemförts av Fredrikshof tre gånger genom åren. Den goda sammanhållningen och gemenskapen i Fredrikshof genom åren är förklaringen till dessa kollektiva framgångar.

I föreningen har vi haft flera framgångsrika kvinnor. Ingrid Allerstam tog JSM-guld på 3000 m för flickor 17-18 år 1980 och var den dittills främsta prestationen på damsidan. Som 18-åring (1997) tog Carolina Nylén JSM-guld på 800 m och utnämndes då till Sveriges bästa kvinnliga ungdomslöpare på medeldistans. Hon har också varit med och plockat flera medaljer i stafett-SM. 2007 blev Martina Salander snabbaste 15-åring på distansen 100 m (11.92). Hon är en flitig medaljplockare och har även representerat Sverige i mångkamp. 2012 vann Fredrikshof sitt först kvinnliga senior SM-guld då Martina Salander vann Mångkamps-SM inomhus.

Utöver fantastiska idrottsprestationer har Fredrikshof varit med och arrangerat olika tävlingar genom åren. Till exempel arrangerade föreningen SM i maraton redan 1910 och sedan dess även i femkamp, tiokamp, terräng, halvmaraton m.m. 2013 var föreningen medarrangör till premiären av Stockholm Ultra Marathon på Djurgården, en tävling som hade SM-status, där Fredrikshofvaren Linus Holmsäter tog SM-guld. Strax efter Linus SM-guld tog unga talangfulla Napoleon Solomon SM-guld på 3000 m hinder. Napoleon tog dessutom guld i klassen P19 på Terräng-SM 2013.

Nästan alla innerstadsföreningar i Stockholm har försvunnit eller för en tynande tillvaro. Fredrikshof har varit ett lysande undantag som ännu efter mer än 100 år uppvisar en livskraftig verksamhet, framför allt på ungdomssidan.

Förklaringen till FIFs livskraft kan beskrivas med ett ord: ”Hofvarandan”. Kamratskap, gemenskap och klubbkänsla har varit utmärkande drag hos föreningens medlemmar allt sedan starten i oktober 1901. Torsten Tegnér kallade FIF ”den goda föreningen”. Han åsyftade just frånvaron av konkurrensavund och pekade på glädjen över kamraternas framgångar, på samarbetsviljan och enigheten. Detta är ett arv som alla Fredrikshofvare har att vårda, de främsta av alla traditioner. Föreningen kommer att som tidigare överleva både upp- och nedgångsperioder men komma tillbaka.

Fredrikshof kommer alltid tillbaka.

Här hittar du historiska dokument om Fredrikshof.