Kristofer Låås sjua i Fredrikshofs historia på 10 000

 

Med bara fyra års löpträning är nu 27-årige Kristofer Låås en man för Hofvets historieböcker. På Långlöparnas kväll sprang han länge med täten, och kunde spräcka mållinjen som femma, endast en halvminut från sub 30. 

_DSF6249CSchmidt.jpg


I slutet av juni varje år arrangerar Studenterna Långlöparnas kväll, Sveriges största tävling på 10 000 meter. I år var hela 17 hofvare anmälda för att springa de 25 varven på Enskede IP. Kristofer Låås som började springa med klubben förra året, och som tagit enorma utvecklingskliv under 2019, hade siktet inställt på drömgränsen 30 minuter. Fredrik Uhrbom harade första 4000 men lyckades inte riktigt hålla sub 3-tempo.

– Benen ville inte springa fortare i dag, så jag kände att det var bättre att kliva av och lämna över till Leandersson och Ebba (Tulu Chala) säger en andfådd ”Uhris”.

Kristofer Låås höll länge tätklungan men tvingades släppa efter halva loppet, med en 5000-meterspassering på drygt 15.10. Då klev Leandersson upp och höjde tempot. Sub 30 blev således lite för svårt för supertalangen Låås, som endast sprungit i fyra år, varav i klubb senaste året. 

– Jag hade inte riktigt tempot i mig i dag, jag tror jag behöver mer snabbhetsträning på bana i de här hastigheterna, säger ”Låset” efter målgång. 

Han höll, trots att han fick släppa tätklungan, ihop det bra, och solosprang in på 30.31:97. Tidenräcker till en sjundeplats genom tiderna i Fredrikshof, strax bakom Napoleon Solomon och Martin Hafström. Nästa tävling blir på SM i slutet av augusti.

– Med två månader bra träning tror jag definitivt att jag en bra dag kan springa sub 30, säger en glad Låset några minuter efter loppet.

IMG_6252.jpeg

Drömgränsen spräckt

Joakim Eriksson har länge drömt om att springa sub 40 och var förste hofvare ut för kvällen, tillsammans med Daniel Förberg. Förberg, som sin vana trogen öppnade stenhårt, klev av efter drygt halva loppet, medan Joakim Eriksson hittade en bättre öppningsfart och en fin klunga att ta hjälp av. Efter 5000 meter hade han 24 sekunder till godo, och med en stark avslutning lyckades han spräcka 39-minutersgränsen med en sluttid på 38:52. Negativ split och ett kraftfullt sista varv på 1:18 bäddade för en succékväll.

– Jag är så otroligt glad för detta. Det hade aldrig gått utan stödet på läktaren.

Andra hofvare som satte personbästan var Jonas Lembke på 36:41.76, Fredrik Jonsson på 36:49.22 och Daniel Elinder på 35.04:93. Utöver dessa gjorde också bröderna Westerdahl, Christoffer Hiding, Simon Gudmundsson, Oskar Lundahl och Fredrik Sohlberg fina insatser i den svala sommarkvällen.

/Christoffer Hiding