Nybörjaren Victor Smångs sexa på Hässelbyloppet

Victor Smångs (t.h) och årets Hässelbysegrare David Nilsson (t.v).

Victor Smångs (t.h) och årets Hässelbysegrare David Nilsson (t.v).

Under årets Hässelbyloppet tändes en ny stjärna på Hofvet-himlen. 33-årige Victor Smångs – till vardags KTH-student – smällde till med ett superlopp i den rödvita debuten. 

Tiden 32.09 och en sjätteplats är en fantastisk prestation för den före detta elithockeykillen som började springa i februari. 

– Det kändes bra hela vägen. Sprang med David Nilsson (vinnaren av loppet) den första kilometern men insåg att det gick för snabbt. Jag släppte honom och hittade en bra sub32-rygg efter cirka 3 km som jag höll hela loppet. 

Victor berättar att han trodde att han hade en tid under 32 inom räckhåll.

– Klockan visade 3:10-tempo hela vägen, men såg sedan på upploppet att jag skulle missa sub 32 vilket var lite surt. 

Victor Smångs har en elitkarriär i Hammarbys hockeylag bakom sig och började springa med Hofvet i somras – innan dess hade han bara sprungit sedan i februari.

– Jag blev mer seriös med löpningen i februari, då jag började träna inför mitt första lopp Blodomloppet där jag ville springa under 36 minuter. Jag märkte tidigt att jag hade mer att ge. 

– Efter att ha läst en artikel om Kristofer Låås i Runner’s World blev jag inspirerad och sökte mig till Hofvet. Nu ser jag fram emot nästa säsong i Fredrikshof som blir min första som riktig löpare, säger Victor. 

Det stora målet under 2020 blir att försöka springa milen under 31 minuter.

– Det känns rimligt, säger han med glimten i ögat. 

/Christoffer Hiding

Fredrikshof FIFComment